Mikro İhracat Nedir?

Ticari faaliyetlerde bulunan firmaların hemen hepsinin hedefleri içerisinde yurtdışına açılmak vardır. Global bir hizmet vermek, her firmanın vizyonu içerisinde yer almaktadır. Bunun temel nedeniyse firmaların Türk lirası karşısında daha yüksek değerlere sahip olan para birimleriyle gelir elde etmek istemesidir. Zira bu durum incelendiği zaman büyük oranda avantaj sağlandığı anlaşılmaktadır. Ayrıca ihracat yapmak isteyen firmaların büyük oranlarla mal veyahut ürün çıkışı yapması gerekmez. Özellikle mikro ihracat bu noktada devreye girmektedir. Küçük ve orta ölçekli firmaların, yurtdışına açılabilmeleri için sağlanan bir ihracat modeli olduğunu söylemek mümkündür.

Firmaların hedefleri arasında yer alan mikro ihracat nedir nasıl yapılır şeklinde de birçok soru sorulmaktadır. Mikro ihracat yapan firmaların genellikle birkaç kilo malla bile satış yapmaları mümkündür. Ayrıca bunlara ek olarak pek çok avantajın ortaya çıktığını söylemek doğru olacaktır. Gelişen dönemde, teknolojinin aktif bir şekilde kullanılmasıyla e-ticaret firmaları da mikro ihracat süreçlerini yakından takip etmektedir. E-ticaret modelleri içerisinde yer alan e-ihracat da küçük oranlarla yapılabilmektedir. Pek çok firmanın da ürünlerini mikro ihracat yöntemini kullanarak yurtdışına satabilmesi mümkündür. Bundan ötürü de mikro ihracat nedir sorusu sıkça sorulmaya devam etmektedir.

Mikro İhracat Nedir?

On beş bin Euro’dan az olan yurtdışı satışlarını içerisine alan ticaret modeli, mikro ihracat olarak tanımlanmaktadır.  Ayrıca bu tutar, tek seferde yapılan satış tutarı olarak belirlenmiştir. Sizler, belirli bir dönemde elde ettiğiniz toplam tutarı değil, tek seferlik satışı baz alarak bu sınıflandırmaya girip girmediğinizi anlayabilirsiniz. Diğer yandan bu tutar içerisine KDV de dahil değildir. Mikro ihracat limitleri tutarla da sınırlı olmaz. Gönderilen ürünleri ağırlığıysa bu ihracat türünün konuları arasında yer almaktadır. Buna ek olarak ihracatın mikro olarak tanımlanması için ağırlığının üç yüz kilogramdan az olması gerekmektedir. Tüm bunlar mikro ihracat şartları içerisindeki önemli kriterler olarak bilinir.

Mikro ihracat uygulamaları özellikle e-ticaret firmaları için kullanışlı konumdadır. Direkt olarak tüketiciye satış yapıldığı zamanlarda da tutarın ve miktarların düşük seviyelerde kaldığı bilinir. Mikro ihracatın kapsamı içerisinde daha uygun iş modellerinin yer aldığı da söylenebilir. Diğer yandan mikro ihracat faaliyetlerinin ETGB yani Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yapılması daha doğrudur.

Mikro ihracat sınırı incelendiği zaman klasik modele kıyasla daha esnek olduğu anlaşılmaktadır. Ancak yine de bazı şartlara bağlı olma zorunluluğu bulunmaktadır. İhracatçıların uyması gereken mikro ihracat şartları içerisinde vergi mükellefiyeti vardır. Vergi mükellefiyeti olmak, bir kişinin veyahut kurumun ticari faaliyetlerini yasal hale getirmektedir. Yani yasal açıdan herhangi bir engelin olmadığını kanıtlamaktadır. Bu kısımda şirketinizin ölçeği önem arz etmemektedir. Anonim ve limited şirketler gibi şahıs şirketleri de mikro ölçekli ihracat yapabilmektedir. Yani kimler mikro ihracat yapılabilir diye sorulduğunda şahıs firmaları da örnek gösterilmektedir.


mikro ihracat nedir.jpg

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Sınırlı bir ticaret modeli olarak bilinen mikro ihracat nasıl yapılır şeklinde pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu konuda detaylı bir cevap vermek gerekirse de mikro ihracat sınırlarına uygun olarak ihracat yapılması gereken bir faaliyettir. En önemli kısımda mikro ihracat kurallarına uyum sağlanıyor olmasıdır. Çalışmalarınızı uygulamaya koyabilmeniz için ürünlerinizin istenilen nitelikleri taşıdığından emin olmalısınız. Ayrıca resmi süreçte klasik ihracat detaylarına göre çok daha basit adımların atıldığını görebilirsiniz. Süreç ve işlemler, sanılanın aksine kolay bir şekilde, hızlıca tamamlanmaktadır.

Klasik ihracat firmaları faaliyetleri sırasında direkt olarak gümrük müşaviriyle iletişimde olmalıdır. Bu aşamada hazırlanan pek çok evrak bulunmaktadır. Bu evraklarla beraber çeşitli masrafların da olduğu bilinir. Ancak mikro ihracat faaliyetlerinde gümrük müşavirine ihtiyaç yoktur. Bu da ETGB hazırlama ve düzenleme yetkisi olan bir kurumla iletişimde olmanızın yeterli olduğunu göstermektedir. Bu kurumlarsa uluslararası taşıma yapan lojistik firmaları şeklinde örneklendirilmektedir.

Mikro ihracat ürünleri ile dış pazara açılmak için fatura kesebilmeniz, vergi bildirimi yapma yetkisine sahip olmanız gerekir. Çünkü bu süreç içerisinde yasal adımların atılması önemlidir. Diğer yandan yurtdışına satılan ürünler için gümrük sistemine kayıt olunması gerekmektedir. Yasaklı olan ürünler haricinde, çizili sınırlar dahilinde mikro ihracat yapılması uygundur. Merak edilen konulardan birisi de mikro ihracat faturası nasıl kesilir sorusudur.

Mikro ihracat faturası keseceğiniz zaman her zamankinden daha dikkatli olmanız gerekir. Faturanızı hatasız hazırlamalısınız. Bu kısımda maliye onaylı bir fatura veyahut e-arşiv fatura düzenlemeniz gerekir. Mikro ihracat işlemleri e-fatura işe gerçekleşmez. Bunların yanı sıra faturada bazı bilgilerin bulunması şarttır. Zorunlu olan bilgiler alıcı firmanın ünvanı, vergi dairesi, vergi numarası şeklindedir. Ek olarak gönderici firmanın da tam bilgileri istenmektedir. Satışı yapılan ürünün menşe fatura tipi, fatura numarası gibi detaylar dikkatlice eklenmelidir.

Mikro İhracat Sınırı Ne Kadar?

Firmaların mikro ihracat yapabilmesi için belirli sınırlar bulunmaktadır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı kapsamınca yapılmakta olan ihracat türünün bu sınırlara uygun olması gerekmektedir. Ek olarak mikro ihracat limiti KDV eklentisi olmadan hesaplanan satış tutarı üzerindendir. Bundan ötürü de mikro ihracat KDV iadesi gerçekleştirilmektedir. Bunun temel nedeni ise mikro ihracatın hem yurt dışı satışta hem de ETGB kapsamında yapılmasıdır. Mikro ihracat sınırı ülkelere göre de birbirinden ayrılmaktadır. Hatta bu sınırın sektöre göre de değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Elbette genel olarak verilen limit de dikkate alınmalıdır. Bu şekilde ilerlendiği zamansa herhangi bir sorunla karşı karşıya gelinmemektedir.