Ticarette önemli bir yere sahip olan gümrük, yalnızca ticaret yapanlar için değil şahıslar için de önemli. Birçok ülkenin kendine göre gümrük şartları var. Bunlardan biri de gümrük muafiyet sınırları.
Gümrük muafiyet sınırı, bir ülkenin gümrüğünden geçecek ürünlerin gümrük vergisinden muaf olarak ülke sınırlarına girmesini ifade eder. Yani bu ürünler için gümrük vergisi ödenmez. Özellikle e-ticaret yapan satıcılar için oldukça önemli bir detay. Çünkü bu sayede oldukça avantajlı ve ekonomik olarak ürün alabilirler.
Her ülkenin gümrük sınır ücreti farklı. Bazılarının yüksek iken bazılarının daha düşük olabilir. Bu belirlenen sınıra ulaşmayan bedelde ürünleriniz varsa herhangi bir vergi ödemeden sınırdan geçebilirsiniz. Bazı ülkelerin gümrük muafiyet sınırları ve detayları:
Avrupa Birliği Ülkeleri: 2021 yılına kadar 21 Euro olarak belirlenen Avrupa Birliği ülkeleri gümrük sınırı, 2021 Temmuz ayından sonra 0’a indirilmiş. Yani, Avrupa Birliği üyelerinden alınan her şey KDV ya da gümrük vergisine tabii.
Amerika Birleşik Devletleri: Gümrük muafiyet uygulaması en yüksek olan ülkelerden biri. Değeri her şey dâhil 800$’ı aşmayan ürünler için herhangi bir vergi ödenmez. Bu sayede ürünleri rahatlıkla ABD sınırlarındaki vatandaşlara satabilirsiniz. Ancak gümrük muafiyetinde yalnızca tutara bakılmaz. İlgili ürünlerin de ne olduğuna bakılır. Gıda ürünü ya da kimyasal içerikli ürünler gönderiyorsanız mutlaka gereken evrak ve sertifikalara sahip olmanız gerekir.
Azerbaycan: Ülkemizden sık gidilip gelinen ülkelerden biri olan Azerbaycan, gümrük muafiyet sınırını 300$ olarak belirlemiş. Müşterilerin aynı zamanda KDV ödemesini de yapması gerekir.
Kazakistan: Gümrük muafiyet sınırları yaklaşık olarak 500$ civarında. Ortalamaya göre yüksek sınırlara sahip olan ülkelerden biri.
Rusya: Gümrük muafiyet sınırı Rusya’da diğer ülkelere göre daha düşük. 150£ olarak belirlenmiş.
Birleşik Arap Emirlikleri: 1000 dirhem ya da 270 $ olarak belirlenmiş. Özellikle Dubai, oldukça sık tercih edilen bölgelerden biri.
Ukrayna: Gümrük muafiyet sınırı 100 £ olan Ukrayna’ya ürünlerinizi bu sınıra kadar gümrük vergisi olmadan gönderebilirsiniz.
İngiltere: 135 £ altında olan ürünler için gümrük vergisi ödenmez. Aynı zamanda 15 £ altında olan ürünler için de KDV alınmaz. İngiltere gümrük muafiyet sınırı dışında KDV sınırı için de ayrı bir tutar belirlemiş.
Avustralya: 1000 Avustralya doları olan gümrük muafiyet sınırı olmasına rağmen KDV muafiyeti yok. Büyük çoğunlukla gönderilen ürünlerdeki %10 oranında olan KDV’yi müşteri öder.
Kanada: Kanada gümrük muafiyet sınırı en düşük olan bölgelerden biri. 20 Kanada doları olan bu sınırı aşanlar, hem gümrük vergisi hem KDV ödemek zorunda.
Belli başlı ülkelerde belirlenen bu muafiyet sınırları, son derece değişken. Her ülke kendi gümrük muafiyet sınırı belirlemesini kendisi yapar. Bunu diledikleri zaman güncelleyerek arttırmak ya da azaltmak da yine ülkelerin kararına bağlı. Gümrük muafiyet sınırlarına genel olarak bakıldığında Kanada, İngiltere gibi ülkelerin oldukça düşük sınır belirlediği görülür. ABD gümrük muafiyet sınırı en yüksek olan ülkelerden biri. Bu da daha fazla mal ve ürün girişi olduğu anlamına gelebilir.
Dünyada da oldukça yaygın olan ticarete bir de e-ticaretin eklenmesiyle gümrükler bir hayli hareketli hale gelmiş durumda. Her ülkenin kendi sınırları içerisine girecek malları ve ürünleri kontrol ettiği, incelediği ve kabul ettiği bir alan olan gümrüklerden çeşitli vergiler de alınır. Bir firma ya da şahıs, herhangi bir ülkeye ürün sattığında öncelikli olarak onların gümrüğünden geçmek zorunda. Ülkenin kendi şartlarını sağlaması, yasalara uyması, gereken evraklarının olması durumunda da gümrükte sorun yaşamaz.
Ürün ya da malların son olarak gümrükten geçebilmesi için gümrük vergisi ödemesi gerekir. Ancak bu vergi, her zaman ödenmeyebilir. Eğer ilgili ürünlerin değeri, o ürünün gümrük muafiyet sınırını aşmıyorsa gümrük vergisi ödenmez. Ancak aşması durumunda gümrük vergisi çıkar. Bazı ülkeler KDV için de belirli düzenlemeleri yapar. Kimi ülke KDV almazken kimisi her zaman alır. Aynı şekilde bazıları da belirli bir tutar aşılırsa alır.
Gümrük muafiyetinin amacı çok küçük değere sahip ürünlerin ticaretinde ek bir yük çıkarmamak için ülkeler tarafından karar verilen bir süreç. Bu süreçte ülkeler isterse hiç muafiyet uygulamazlar ve 1$ değerindeki ürün için bile gümrük vergisi alabilirler. Bu bir bakıma ülkelerinden dışarıdan gelen mal ticaretinin azaltmak amaçlanarak da yapılmış olabilir. Ya da ABD gibi ülkeler daha yüksek sınırlar belirleyebilir. Bu da küçük çaplı ticaretlerde gümrük vergisi ödeme zorunluluğundan muaf olunmasını sağlar.
Gümrük muafiyet sınırı her sene değişmek zorunda değil. Ülkeler diledikleri zaman artış ya da azalış yapabilirler. Gümrük muafiyet sınırı ile ülkeler kendi ülkelerine giren mal ve ürün oranlarını da etkiler. Bu sınır ne kadar düşükse o kadar çok kişi buraya mallarını sokmamayı tercih edebilir. Ancak bunu fırsata çevirerek özellikle bu pazarları değerlendiren ve daha az rakibin olmasından dolayı avantaj sağlamayı amaçlayanlar da olabilir. Ülkemizde benzer gümrük düzenlemeleri var. Gümrük muafiyet sınırına bakılırken, ürünler de incelenir. Yalnızca ürünün değeri değil, ne olduğu da önemli. Ticaretinin yapılması ya da ülkeye sokulması yasak olan ürünler hiçbir koşulda gümrükten geçemez. Aynı şekilde belirli bir limiti aşmadan ülkeye girmesi gereken ürünlerin de fazlası alınmaz.