Yük Takip
Yüzyıllardır çeşitli ürünlerin alınıp satılmasına aracılık yapan taşımacılık, günümüzde de işlevini korumaya devam etmektedir. Geçmişte bu alanda imkânlar çok daha kısıtlıyken bugün ürünlerin yola çıkışı, yoldaki durumu ve hedefe varışı ile ilgili detaylı bilgi edinmek mümkün hale gelmiştir. Ticaretin olmazsa olmazları arasında bulunan lojistik, ürünlerin güvenli bir biçimde bir noktadan diğer noktaya taşınmasını sağlamaktadır.
Taşımacılığın önemli unsurları arasında bulunan yük takip sistemi, bir kişinin ya da şirketin yükleri uzaktan takip etmesini sağlar. Teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesiyle birlikte hizmete sunulan bu sistem sayesinde lojistiği sağlanmakta olan yükler basit bir biçimde takibe alınabilmektedir. Yapılan takip neticesinde yüklerin belirlenen zamanda belirlenen noktada olup olmadığı bilgisine ulaşılabilir. Böylelikle yük durumu öğrenilerek taşımacılık sürecinin sağlıklı ilerleyip ilerlemediği anlaşılabilir. Taşınmakta olan yüklerin özenli bir şekilde hedef bölgeye nakledilmesi amaçlanır. Ancak yükü gönderen ya da bekleyen şirket ürünlere bir zarar geleceği hususunda endişe duyabilir. İster kara ister hava ve ister denizyolu ile taşıma gerçekleştirilsin tümünde de yük takibi yapılması alıcıyla göndericinin içine su serper. Yük numarası sayesinde bu takibi yapmak zahmetsiz ve süratlidir. Kişi yük numarasını girerek istediği bilgilere hemen erişim sağlayabilir.
Konteyner Takip
Günümüzde varlığını sürdüren ve taşımacılık alanının en önemli araçları arasında bulunan konteynerler hem kara hem demiryolu hem de deniz lojistiğinde kullanılmaya devam etmektedir. Yüklerin son derece emniyetli bir şekilde istenen noktaya ulaştırılmasını sağlayan söz konusu kasalar bir kimliğe ve işaretlenmeye ihtiyaç duyarlar. Çünkü taşınan her bir ürün kıymetlidir ve kimden gelip kime gittiği iyi bilinmelidir. Bu sebeple yük gemisi takip sistemi ortaya çıkmıştır.
Yüklerin güven içinde hedef bölgeye ulaştırılması çok önemlidir ve bu sebeple konteyner takip sistemi kullanımına sık başvurulur. Ticari lojistik alanında nu kasalar adına geliştirilmiş olan standardizasyon kapsamında konteyner numarası dış yapısında mevcut bulunur. Bunun yanı sıra tip kodu, ülke kodu ve ebatı da konteyner üzerinde yer alması gereken diğer mühim bilgilerdir. Bu kasaların kodlama, markalama ve numaralandırma sistemi ISO 6346’ya göre belirlenir.
Konteyner numarası taşıma şirketleri, BIC resmî web sitesi ve alternatif platformlar yardımıyla sorgulanabilir. Konteyner numarası 11 haneden oluşur. Bu numaranın ilk 10 hanesinin ve son rakamının girilmesi ile numaranın gerçekliği hakkında bilgi veren sorgulama araçlarına başvurulması da söz konusu olabilir. Böylece konteynerin ve içinde yer alan ürünlerin emniyetli bir şekilde ilerleyip ilerlemediği hususunda doğru bilgiye erişim sağlanabilir.
Parsiyel Takip
Diğer yüklerde olduğu gibi parsiyel olarak gönderimi sağlanan ürünlerin de takibi günümüz koşullarında kolaylıkla sağlanabilmektedir. Parsiyel taşımacılıkta bir konteyneri doldurmayacak kadar az olan ürünlerin bir arada nakledilmesi sağlanır. Yani birden fazla bireyin ya da şirketin ürünü tek bir konteyner içerisinde belirlenen hedefe ulaştırılır. Bu sayede bir konteyneri tümüyle kiralamak ya da bu konteyneri tamamen doldurmak durumunda kalınmamış olunur.
Parsiyel takip sistemi de diğer takip sistemlerinin mantığını içermektedir. Takip için GSM ve GPS gibi popüler teknolojilerden faydalanılır. Konteynerin mevcut durumunu kontrol etmek için GPS teknolojisi tercih edilir. Konteynerlerin hareketini takip etmek amacıyla da GSM’den yararlanılır. Konteynerlerin içerisinde ayrıca nem ve sıcaklığı ölçmek amacıyla tasarlanmış sensörler de yer almaktadır. Böylece ürünler zarar görmeksizin hedefe ulaştırılabilir.
Tüm yük takipleri telefon, bilgisayar ve tablet gibi cihazlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Hem gönderici hem de alıcı bu takibi birkaç dakika içinde sağlayabilir. Böylece ürünlerin ne durumda olduğunu öğrenebilirler.