Yardım Videoları
LCL ve FCL Arasındaki Farklar Nelerdir?
LCL ve FCL yüklemeler arasındaki en temel fark, konteyner içerisine yükleme yapacak yükleyici veya konteyner içerisindeki yüklerin teslim edileceği alıcı sayısının birden fazla olmasıdır.
Parsiyel Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?
Mevcut pazarlarda güçlenmek ve hedeflediğiniz yeni pazarlara açılmak için gerekli olan maliyet avantajını ürünlerinizin kapladığı hacim ya da ağırlıkları kadar taşıma navlunu ödeyerek sağlayabilirsiniz.
Gelişen teknoloji ve lojistik ağı sayesinde birçok ülkeye ihraç edeceğiniz ürünlerinizin ya da birçok ülkeden ithal edeceğiniz ürünlerin avantajlı fiyatlarla kapıdan kapıya taşınmasını sağlayabilirsiniz.
Parsiyel Taşımacılık Ne Zaman Tercih Edilmelidir?
- Göndericisi olduğunuz ürünlerin standart bir konteyneri tam olarak dolduramadığı durumlarda,
- Üretim alanlarınızın depolamaya uygun olmadığı ve ürünleriniz için ekstra depolama maliyetlerine katlanmak istemediğiniz durumlarda,
- Alıcılarınıza düzenli olarak ancak bir konteyneri doldurmayan hacimde veya ağırlıkta ürün göndermeniz gereken durumlarda,
- Küçük bir pazara hizmet ettiğinizde veya yeni bir pazar arayışında olduğunuzda,
- Diğer taraftan, alıcı olarak farklı farklı ülkelerden tek seferlik ya da düzenli olarak tedarik ettiğiniz ürünlerin size daha hızlı, daha uygun maliyetle ve takip edilebilir şekilde taşınmasını istediğiniz durumlarda parsiyel taşımacılık doğru tercih olacaktır.
Parsiyel Taşımacılıkta Nelere Dikkat Edilmeli?
Denizyolu komple taşımacılığında (FCL) taşınan hemen hemen her ürünü parsiyel taşımacılıkla da kolaylıkla gönderebilirsiniz.
- Yükünüzün elleçleme ve nakliye sırasında hasar görmemesi için kaliteli ambalaj malzemesi kullanmanızı,
- Konteyner içerisine yüklenecek ürünleriniz hassasiyetine göre uygun etiketler kullandığınızdan ve görünür olduğundan emin olmanızı “hatta mümkünse kutunun her tarafını etiketlemenizi” tavsiye ederiz.
- Taşıması riskli ürünleri linke tıklayarak görebilirsiniz.
Parsiyel Taşımacılık İle Yüklerimi Nerelere Gönderebilirim?
Shipeedy Lojistik’in gün geçtikçe gelişen acente ağı sayesinde yüklerinizi dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce farklı ülke ve limana hızlı ve güvenli bir şekilde gönderebilirsiniz.
Parsiyel Taşımacılıkta Hasar Riski Nasıl Düşürülür?
Shipeedy Lojistik kalite ve güvencesi ile konusunda uzman ekiplerimiz, yüklerinizi konteyner içerisinde en uygun şekilde konumlayarak, varış noktasına sağlam şekilde ulaşması için gerekli ekipmanlar ile sabitlemektedir. Böylece yükleriniz için her daim güvenli bir taşımacılık hizmeti sunulmaktadır.
LCL Yükleme ile FCL Yüklemenin Transit Süreleri Arasında Fark Var mıdır?
FCL ve LCL yüklemelerin transit süreleri arasında fark bulunmamaktadır.
Denizyolu Parsiyel Taşımacılık İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Denizyolu parsiyel taşımacılığında gerekli olan belgeler arasında fatura, çeki listesi, konşimento ve ülke bazında gerekli sertifikalar bulunmaktadır. Shipeedy Operasyon Merkezi temsilcilerimiz, yüklemenize ilişkin gerekli belgeler konusunda size destek olacaktır.
Denizyolu Parsiyel Taşımacılıkta Liman Masrafları Kime Aittir?
Satıcı ve alıcı arasındaki ticari anlaşma şekline (Incoterms: FOB, CIF, EXW vb.) göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; FOB (Free on Board) bazlı bir anlaşma ile ürünlerinizi sattığınız yüklemelerde yükleme limanı masrafları sizin, varış limanı masrafları ise alıcının sorumluluğundadır.
Denizyolu Parsiyel Taşımacılıkta İhracat Çıkışları Hangi Limanlardan, İthalat Varışları Hangi Limanlara Yapılır?
Faaliyet gösterdiğiniz lokasyona en yakın konteyner limanları üzerinden denizyolu parsiyel taşımalarınızı Shipeedy Lojistik aracılığıyla organize edebilirsiniz. Ürünlerinizin kapıdan teslim alınması veya kapınıza teslim edilmesi için karayolu ile taşıma hizmetlerimiz de bulunmaktadır.
Türkiye çıkış veya varış parsiyel yüklerinizin organizasyonu İstanbul Ambarlı Limanı, İzmir ve Mersin limanlarından yapılmaktadır.
CBM Nedir?
Cubic Meter (metreküp) için verilen bir kısaltmadır. Yani, CBM metreküp hesabını ifade etmek için kullanılır. Lojistik sektörüne bakıldığında konteynerler için hacimsel verilerin CBM ölçüsünden elde edildiği görülmektedir. Paket veya palet v.s. ambalajların en x boy x yükseklik ve adedi cm cinsinden çarpılarak CBM hacmi hesaplanır. Örnek CBM Hesaplaması: En 100 cm x Boy: 120 cm x Yükseklik: 100 cm = 1.2 m3 (1.2 CBM)
Shipeedy.com’a Nasıl Üye Olurum?
Sayfanın sağ üst bölümünde yer alan ‘’Kayıt Ol’’ butonu vasıtasıyla platforma üyeliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Aktivasyon SMS’i Gelmedi, Ne Yapmam Gerekir?
Başarılı kayıt işleminizin ardından tarafınıza gönderilecek olan ‘SMS Doğrulama’’ kodu, sistemimiz tarafından otomatik olarak gönderilmektedir. SMS ulaşmadıysa, “SMS ulaşmadı mı? Yeniden gönder.” butonuna tıklayarak tekrar sms gönderebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmenize rağmen kod tarafınıza ulaşmıyorsa, gerekli kontrollerin yapılması için info@shipeedy.com adresine mail gönderebilirsiniz.
Giriş Şifremi Unuttum Ne Yapmam Gerekiyor?
Sayfanın sağ üst kısmında bulunan giriş yap butonuna tıklayarak açılan pencerede “Sifrenizi mi unuttunuz? Tıklayınız!” butonuna basarak şifre sıfırmalamasını gerçekleştirebilirsiniz.
Üye Olmadan Fiyat Sorgulaması Yapabilir Miyim?
Tüm Detayları Girdiğim Halde Fiyat Bilgisine Ulaşamadım. Ne Yapmam Gerekir?
Fiyat Talebimi Nasıl Değiştirebilirim?
Fiyat Talebi Yaparsam Yükleme Yapmak Zorunda mıyım?
Talebime İlişkin Teklif Tutarını Nereden Takip Edebilirim?
Şirketim Bulunmuyor. Bireysel Yüklemeler İçin Shipeedy.com’u Kullanabilir miyim?
Nakliye Tarihini veya Rotayı Değiştirebilir miyim?
Ödeme Yapmadan Rezervasyon Yapabilir miyim?
İlk Sevkiyat İçin Yapmam Gerekenler Nelerdir?
Yük Takibimi Nasıl Yapabilirim?
Konteyner Numaramı Kaybettim Nasıl Ulaşabilirim?
Hesabım>Rezervasyonlar sayfası içerisinden görüntüleyebilirsiniz.
Faturam Ne Zaman Gelir?
Faturanız aksi belirtilmedikçe ihracat işlemlerinde geminin kalkışına, ithalat işlemlerinde ise geminin varışına istinaden tarafınıza bildirilen toplam hizmet bedeli üzerinden oluşturulur. Operasyon sürecinde/sonrasında ekstra masraf oluşması durumunda ilgili tutarlar ayrıca tarafınıza iletilir. Faturalarınızı Hesabım>Rezervasyonlarım alanından görüntüleyebilirsiniz.
Rezervasyonumu İptal Etmek İstiyorum. Ne Yapmalıyım?
Rezervasyonunuza ilişkin iptal talebinizi, Shipeedy Operasyon Merkezi ve sizlere yönlendirilen shipeedy temsilcinize mail yoluyla iletebilirsiniz. Temsilcilerimiz sürece ilişkin oluşabilecek masrafları kontrol ederek tarafınıza bildirim gerçekleştirecektir.
Hangi Ödeme Seçenekleri Var?
Ödemelerinizi kredi kartı, havale ve EFT yoluyla gerçekleştirebilirsiniz.
Havale / EFT ile ödeme yapmak istiyorum. Hesap bilgilerinize nereden ulaşabilirim?
Faturanızın oluşmasını takiben Hesabım > Rezervasyonlarım sayfası üzerinde ödeme yöntemi olarak havale/EFT seçtikten sonra tüm hesap bilgilerimizi ve ödeme şartlarımızı görüntüleyebilirsiniz.
Shipeedy.com’dan Yaptığım Alışveriş Güvenli mi?
Web sitemizde, güvenli ve lisanslı ödeme sistemi altyapısı olarak PayTR ile çalışmaktayız. Ayrıca tüm kredi kartı işlemleriniz 3D Secure sistemi üzerinden tahsis edilmektedir.
Kredi Kartımdan Çekim Yapılmış Ancak ‘’Rezervasyonlarım’’ Ekranında Göremiyorum. Neden?
Konuyla ilgili gerekli kontrollerin yapılması için info@shipeedy.com adresi Shipeedy Operasyon Merkezine ulaşabilirsiniz.
Yanlış Kartla Ödeme Yaptım. Kartımı Değiştirebilir miyim?
Ödeme yaptığınız kredi kartı bilgilerinizi değiştiremezsiniz.
Kredi Kartımdan Fazla Para Çekilmiş, Ne Yapabilirim?
Konuyla ilgili gerekli kontrollerin yapılması için info@shipeedy.com adresi üzerinden Shipeedy operasyon merkezine ulaşabilirsiniz.
Kredi Kartım İle Ödeme Yapamıyorum?
Kredi kartı bilgilerinizi yeniden kontrol edip ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Konuyla ilgili info@shipeedy.com adresi üzerinden Shipeedy Operasyon Merkezine ulaşabilirsiniz.
Üyeliğimi Sonlandırmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım?
Üyeliğinizi sonlandırmaya ilişkin talebinizi shipeedy.com’a kayıtlı e-mail bilginiz ile info@shipeedy.com adresine mail gönderebilirsiniz.