Amerika, Türkiye’de dış ticarete atılarak iş hacmini büyütmek isteyen işletmelerin ilk tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Peki Amerika’ya ihracat nasıl yapılıyor? Hangi taşımacılık yöntemleri kullanılıyor ve ürünlerini bu ülkeye göndermek isteyen işletmelerin nelere dikkat etmesi gerekiyor? Bu içerikte, bu soruların -ve daha fazlasının- cevaplarını bulmanız mümkün.
İşte birkaç önemli alt başlıkta Türkiye’den Amerika’ya ürün göndermek isteyenlerin bilmesi gerekenler:
ABD, coğrafi konum olarak Kuzey Amerika kıtasında, Kuzey Atlantik Okyanusu ve Kuzey Pasifik Okyanusu kıyısında, Kanada ve Meksika arasında yer alır. Bu konumu, Amerika’yı özellikle de denizyolu ihracatı için son derece uygun bir destinasyon yapmaktadır.
2021 yılında ABD’nin ihracatı %23 artarak 1,7 trilyon dolar olmuştur. Ülkenin 2021 yılında ihraç ettiği başlıca ürünler ise şunlar oldu:
2021 yılında ABD’nin ithalatı %22 artarak 2,9 trilyon dolar olmuştur. ABD’nin, 2021 yılında ithal ettiği başlıca ürünler şunlar oldu:
“Türkiye’den Amerika’ya ne ihraç edilir?”, Türkiye’deki girişimcilerin sıklıkla aklına düşen bir soru… 2021 verilerine göre, Türkiye’nin ABD’ye 2021 yılında en fazla ihracat yaptığı sektörler şunlar oldu:
Dilerseniz siz de bu ürünlerin ve daha fazlasının gönderimini Shipeedy Lojistik denizyolu parsiyel taşımacılık hizmeti ile sağlayabilirsiniz.
Amerika, 2021 yılında toplam ithalatının yarısından fazlasını aşağıdaki 5 ülkeden yapmıştır:
Amerika’nın 2021 yılında en çok mal ihraç ettiği ülkeler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
2021 rakamlarına göre, Türkiye’den Amerika’ya 14.72 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Aynı yılın verilerine göre, Türkiye’nin Amerika’dan ithalatı ise 13.14 milyar doları buldu.
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, 2022 Ocak – Ekim döneminde Amerika’ya 14 milyar 55 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yine TÜİK verilerine göre, 2022 Ocak – Ekim döneminde Amerika’dan ithalat ise 13 milyar 22 milyon doları buldu.
Türkiye’den Amerika’ya ürün göndermek isteyen işletmeler; denizyolu parsiyel taşımacılığı yöntemini tercih edebilirler. Farklı ölçeklerden işletmeler için hem pratik hem de uygun maliyetli bir yöntem olarak ön plana çıkan parsiyel denizyolu taşımacılığı, dünyanın çeşitli noktalarında olduğu gibi Amerika’ya Türkiye’den ihracatta da çokça tercih edilmektedir. Parsiyel taşımacılık hakkında daha fazla bilgi almak için yazının devamına bakabilirsiniz.
Türkiye’den Amerika’ya ihracat ve ithalat limanları, transit süreleri ve en çok gönderilen ürünler şu şekilde sıralanabilir:
Liman | Transit Süresi | En Çok Gönderilen Ürünler |
New York | 29 | Makina, Aerospace, İlaç |
New York | 18 | Tekstil, Gıda, Mobilya, Makina |
Chicago | 22 | Tekstil, Gıda, Mobilya, Makina |
Miami | 27 | Tekstil, Gıda, Mobilya, Makina |
Los Angeles | 32 | Tekstil, Gıda, Mobilya, Makina |
Atlanta | 23 | Tekstil, Gıda, Mobilya, Makina |
Denizyolu taşımacılığı pek çok avantajıyla geçmişten günümüze uluslararası taşımacılıkta en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Türkiye – Amerika arası ihracat operasyonlarında da denizyolu taşımacılığı sıkça tercih edilmektedir.
Parsiyel (LCL – Less Than Container Load) yük taşımacılığı, gönderilecek yüklerin standart bir konteyneri doldurmaması halinde, başka firmaların ürünleri ile aynı konteyner(ler)de gönderilmesidir. Konsolidasyon olarak da bilinen bu işlem, navlun ücretleri diğer göndericiler ile paylaşılacağından maliyet avantajı sağlayacağı gibi, ürünlerinizi dilediğiniz zaman gönderme imkânı sunarak zaman avantajı ve esneklik de sağlar.
ABD’ye ihraç edilecek ürünlerinizin gümrükten sorunsuz bir şekilde geçebilmeleri için ülkenin yasalarına ve belli başlı ticari düzenlemelerine uymanız, ve tabii ki önemli belgeleri önceden hazır etmeniz gerekiyor.
İşte Türkiye – Amerika ihracat işlemlerinde ihtiyacınız olacak belgeler arasından öne çıkanlar:
“Sınır ötesi e-ticaret” olarak da bilinen e-ihracat, basitçe, firmaların ürünlerini online pazaryerleri ve e-ihracat siteleri üzerinden yurt dışında satışa sunması olarak tanımlanabilir. E-ihracat için ABD’yi tercih eden, bunun için de yurt dışında faaliyet gösteren Amazon, Etsy, eBay gibi platformları kullanabilecek olan işletmeler, elbette önce ürünlerini bu platformların ABD’deki depolarına nakletmek zorundadır.
E-İhracat üzerine hazırladığımız yazıya göz atarak, bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilir, Shipeedy Lojistik olarak ürünlerinizi dev e-ticaret platformlarının yurt dışındaki depolarına gönderme sürecinizi nasıl kolaylaştırdığımız hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Eğer Türkiye’den ABD’ye ürün gönderimi yapacaksanız, sevk işlemlerini yapacağınız mallar üzerindeki sorumluluklarınızın da farkında olmalısınız. Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından oluşturulan ve ülkeler arasında yapılacak her türlü ticari işlemin teslim şeklini düzenleyen standartlar olarak tanımlanabilecek olan Incoterms, ithalat ihracatta tarafların gönderim sürecindeki sorumluluklarını bilmeleri bakımından büyük önem taşımaktadır.
Incoterms hakkındaki yazımıza göz atarak konuyla alakalı daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Siz de Amerika’ya ihracat yaparak dış ticaret hacminizi büyütmek istiyorsanız, Shipeedy Lojistik’in parsiyel (LCL) denizyolu taşımacılığında sunduğu işletmeye özel çözümleri tercih edebilir, ürünlerinizi Amerika’ya hızlı, güvenli ve uygun maliyetli bir şekilde gönderebilirsiniz.
Buraya tıklayarak üye olabilir, yalnızca basit bir form doldurarak teklif alıp uluslararası taşımacılıkta Shipeedy Lojistik ayrıcalığını yaşamaya başlayabilirsiniz.