Uzun yıllardır büyüme eğiliminde olan ve dış ticaret fazlası veren Malezya, uluslararası ticarete adım atmak isteyenlerin ilgisini çeken bir ülke olmaya devam ediyor. Sizin için hazırladığımız Türkiye-Malezya İthalat ve İhracat rehberimizde; Malezya’ya ürün gönderirken dikkat edilmesi gerekenler, nakliye yöntemleri, transit süreleri gibi konular hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Malezya, Batı Malezya ve Doğu Malezya olarak bilenen iki büyük kara parçasından ve bu kara parçalarını çevreleyen çok sayıda küçük adadan oluşan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Kuala Lumpur, Malezya Yarımadası'nın batı tarafında yer almaktadır. Malezya kuzeyde Tayland, güneyde ise Endonezya ve Singapur ile komşudur. Maden bakımından zengin olan bu ülke, kauçuk ve kalay üretiminde öne çıkmaktadır.
Malezya’nın dünyanın birçok yerine ihraç ettiği ürünler şunlardır:
Malezya’nın başka ülkelerden ithal ettiği bazı ürünler şu şekilde sıralanabilir:
Malezya’nın ülkemizden en çok ithal ettiği ürünlerden bazıları şunlardır:
Türkiye’nin Malezya’dan en çok ithal ettiği ürünleri aşağıda inceleyebilirsiniz:
Birleşmiş Milletler COMTRADE verilerine göre 2021 yılında Malezya en çok aşağıdaki ülkelerle ithalat yapmıştır:
2021 yılı COMTRADE verilerine göre Malezya’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler aşağıda sıralanmıştır:
Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre, Türkiye’nin Malezya’dan yaptığı ithalat 2021 yılında 3.41 Milyar Dolar olmuştur.
COMTRADE uluslararası ticarete ilişkin veri tabanına göre Türkiye’den Malezya’ya 2021 yılında 686.63 Milyon Dolar değerinde ihracat gerçekleşmiştir.
İngilizce Less Container Load (LCL) olarak tanımlanan denizyolu parsiyel taşımacılığı en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Ürünlerinizi Türkiye’den Malezya’ya güvenli bir şekilde, uygun maliyetle ve zamanında ulaştırmak istiyorsanız bu taşımacılık operasyonunu kullanabilirsiniz.
Türkiye-Malezya arası ithalat için Port Kelang limanı kullanılmaktadır. Bu rotada transit süresi 26 gündür. En çok gönderilen ürünler ise makine ve yedek parçadır.
Tek konteynerde taşınamayacak kadar az ürüne sahip olan işletmeler için denizyolu parsiyel taşımacılığı oldukça avantajlıdır. Aynı konteyner içerisinde birden fazla işletmeye ait ürünlerin taşınmasına ve navlun maliyetinin işletmeler arasında bölüştürülmesine olanak sağlar.
Eğer Türkiye’den Malezya’ya ihracat yapmayı hedefliyorsanız, denizyolu parsiyel taşımacılığını güvenle tercih edebilirsiniz.
Türkiye’den Malezya’ya ihracat yapmayı hedefleyen işletmelerin, ülkenin ticari düzenlemeleri ve yasaları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda gerekli belgeler hazırlanmalıdır. Aşağıda sıraladığımız belgeler, her ihracat işlemi için geçerlidir:
E-ihracat, ürünlerini ülkesinin sınırları dışına çıkarmak ve binlerce kilometre öteye ulaştırmak isteyen işletmelerin çevrimiçi platformlar aracılığıyla yurtdışındaki alıcılara ulaşması olarak tanımlanmaktadır. Hedef pazarda fiziksel bir varlığa gerek duyulmadan satış yapabilmek çevrimiçi ihracatın en büyük avantajlarından biridir.
Siz de Türkiye’den Malezya’ya ihracat yapmak istiyor ve E-ihracat hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Uluslararası ticarette satıcı ve alıcıların hak ve yükümlülüklerini belirleyen standartlara Incoterms adı verilmiştir. Bu standartlar ile işletmelerin karşılaşabileceği sorunların en aza indirgenmesi hedeflenmiştir.
Bu bağlamda, Malezya ile ithalat ve ihracat yapmak isteyen işletmelerin, Incoterms hakkında kapsamlı bilgiye ulaşmaları, sürecin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi adına çok önemlidir.
Detaylı bilgi için, Incoterms yazımızı inceleyebilirsiniz.
Shipeedy Lojistik’in parsiyel (LCL) deniz taşımacılığı hizmetinden ürünlerinizi Malezya’ya hızlı, güvenilir ve ekonomik bir şekilde göndermek için faydalanabilirsiniz. Özel taşıma çözümlerini öğrenmek ve fiyat teklifi almak için buraya tıklayarak üye olabilir, ürünlerinizi Shipeedy güvencesiyle dünyanın her yerine gönderebilirsiniz!