Ekonomisi 2021 yılında %8.7 oranında büyüyen Hindistan, Ticaret Bakanlığınca 2023 dönemi hedef pazarlardan biri olarak belirlenmiştir. Türkiye ile ticaret hacmindeki büyüme, 2021 yılında en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Hindistan ile ithalat ve ihracat yapmak isteyen işletmelerin “Hindistan ile ithalat ve ihracat yapmanın yolları nelerdir?”, “Hindistan’a ürün gönderirken/ ürün alırken nelere dikkat edilmeli?”, “Hindistan ile ticaret yaparken hangi nakliye yöntemleri kullanılabilir?’’ gibi sorularının yanıtlarını sizler için hazırladığımız rehberimizde yanıtladık.
Keyifli okumalar dileriz!
Hindistan, güneyinde Hint Okyanusu, batısında Pakistan, kuzeyinde Çin, Bhutan ve Nepal, doğusunda ise Bangladeş ve Myanmar ile komşu olan bir Güney Asya ülkesidir. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci ve nüfus açısından ikinci büyük devletidir. Muson iklimin hakim olduğu Hindistan’ın güney ve orta kesimlerinde platolar, batısında çöller, kuzeyinde ise Himalaya Dağları yer almaktadır.
2021 yılında nüfusu 1,39 milyar kişiye ulaştığı tahmin edilen Hindistan, doğal kaynaklar bakımından çok zengin bir ülke değildir. Bu bağlamda, petrol ve gaz gibi ihtiyaçlarını ithal ederek karşılamaktadır.
Hindistan’ın dünyanın birçok ülkesine ihraç ettiği ürünlerden bazıları şunlardır:
Hindistan’ın en çok ithal ettiği ürünler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
Hindistan’ın ülkemizden en çok ithal ettiği ürünleri aşağıda inceleyebilirsiniz:
Türkiye’nin Hindistan’dan en çok ithal ettiği ürünleri aşağıda sıraladık:
Hindistan’ın 2021 yılında en çok emtia aldığı ülkeler Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre şunlar olmuştur:
Birleşmiş Milletler COMTRADE 2021 yılı verilerine göre Hindistan’ın en çok emtia gönderdiği ülkeler şu şekildedir:
Türkiye’nin 2021 yılında Hindistan’dan yaptığı ithalat COMTRADE veri tabanına göre 7.94 Milyar Dolar değerindeydi.
2021 yılında COMTRADE verilerine göre ülkemizin Hindistan’a ihracatı 1.97 Milyar Dolar değerinde olmuştur.
Denizyolu parsiyel taşımacılığı (LCL), Hindistan’a ihracat yapmak isteyen büyük küçük fark etmeksizin tüm işletmeler için hızlı ve ekonomik bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. LCL; esnek nakliye çözümleri, zaman tasarrufu ve düşük maliyetli oluşuyla uluslararası ticaret rotalarında sıklıkla tercih edilen güvenilir bir yöntemdir.
İthalat sürecinde Nhava Sheva limanının kullanıldığı Hindistan’da, en çok gönderilen ürün grupları otomotiv ve tarım makineleridir. Bu rotada transit süresi 25 gündür.
Türkiye’den Hindistan’a ihracat için Nhava Sheva limanı kullanılmaktadır. Transit süresi 28 gündür. Nhava Sheva limanına en çok gönderilen ürünler ise makine, hammadde ve tekstil ürünleridir.
Tek bir konteyneri doldurmayan ürünlerin başka firmaların ürünleri ile aynı konteynerlerde gönderildiği denizyolu parsiyel taşımacılığı -kısaca LCL- ürünlerin dünyanın birçok yerindeki limanlara sevki için sıklıkla tercih edilen, esnek, güvenli ve ekonomik bir yöntemdir. Navlun ücretlerinin konteyneri paylaşan işletmeler arasında parsel hesabına göre bölüştürülmesiyle, bu nakliye yöntemi küçük işletmeler için oldukça cazip hale gelmiştir.
Siz de Türkiye-Hindistan rotasında ihracat yapmak ve ürünlerinizi kilometrelerce öteye güvenle ulaştırmak istiyorsanız, denizyolu parsiyel taşımacılığını tercih edebilirsiniz.
Türkiye-Hindistan rotasında ihracat yapmak isteyen işletmelerin ülkenin standartlarına ve düzenlemelerine göre hareket etmesi çok önemlidir. Süreçte gerekli olan belgeler ülkeden ülkeye ve emtia türüne göre değişmekle birlikte, standart olarak tüm ürünler için sahip olmanız gereken zorunlu belgeleri aşağıda sizler için sıraladık:
Dijital çağ ile birlikte ülkeler arasındaki mesafeler anlamını yitirerek, hem satıcıların hem de alıcıların ülke sınırlarını aşması mümkün olmuştur. Bu anlamda, e-ihracat popüler bir trend haline gelmiştir. İşletmeler e-ihracat sayesinde hedef pazarda fiziksel bir varlık oluşturmadan ve maliyetleri artırmadan dünyanın birçok yerinden potansiyel alıcılara ulaşabilmektedir.
Türkiye’den Hindistan’a ihracat yapmayı hedefliyorsanız, Shipeedy Lojistik, ürünlerinizin yurtdışına naklinin sorunsuz gerçekleştirilmesi için ekonomik ve hızlı çözümler sunarak hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.
E-ihracat hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, ilgili içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Incoterms, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından oluşturulan ve ülkeler arasında gerçekleştirilecek ticari işlemlerin teslim şekillerini ve nasıl gerçekleşeceğini düzenleyen standartlardır. Türkiye’den Hindistan’a ihracat yapmayı arzu eden işletmelerin teslimat süreci boyunca hak ve yükümlülüklerini bilmesi ve ürünlerini Incoterms standartlarına göre göndermesi gerekmektedir. Böylelikle, işletmeler hem satıcı hem alıcı için olası sorunların önüne geçmektedir.
Incoterms ile ilgili hazırladığımız ayrıntılı içeriğe dilerseniz buradan göz atabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hindistan’a ihracat yaparak işletmenizi daha ileri taşımak istiyorsanız, Shipeedy Lojistik’in sunduğu denizyolu parsiyel taşımacılık hizmetleri ve esnek nakliye çözümleri tam size göre!
Sadece birkaç adımda üye olarak, ihracat operasyonlarınız için hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz!