Türkiye ile Tunus'un son yıllardaki ticari ilişkilerine baktığımızda ticaret dengesinin ülkemizden yana olduğunu söylemek mümkün. Peki Tunus ile ithalat ve ihracat yapmanın en iyi yolu nedir? Tunus’a ihracat sürecinde hangi nakliye yöntemleri kullanılıyor ve firmalar bu ülkeye mal gönderirken nelere dikkat etmeli? Bu soruların cevaplarını, Türkiye – Tunus lojistik rehberimizde keşfedebilirsiniz.
Türkiye'den Tunus’a mal ihraç etmek isteyenler, bilmeleri gereken önemli konuları aşağıdaki alt başlıklarda bulabilirler…
Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un yüzölçümü 162.155 km2'dir. Akdeniz, Libya ve Cezayir, sırasıyla doğu ve kuzey, batı ve güney-batı taraflarından komşularıdır.
Kuzey kesimlerde ve kıyı boyunca Akdeniz iklimi hakimken, iç ve güney kesimlerde yarı kurak çöl ortamı hakimdir. 1300 km'lik bir kıyı şeridine sahip olan Tunus'un kuzeyi ve güneyi çok farklı yer şekillerine sahiptir. Orta kesimlerde bozkırlar, güneyde büyük bir çöl, kuzey ve batı kesimler arasında ise tepelik bir yapı bulunur.
Ülkedeki en önemli akarsular Oued Medjerda ve Oued Méliane'dir. Güneyde ise en önemli göl olan Tozeur bulunur.
Tunus’un, dünyanın geri kalanına ihraç ettiği en önemli ürün grupları:
Ülkenin, dünyanın dört bir yanından en çok ithal ettiği ürün kategorileri şunlardır:
Tunus’un ülkemizden ithal ettiği ürünler, dış ticaretle ilgilenenlerin merak konusu oluyor. O ürünleri şöyle sıralayabiliriz:
Tunus’tan en çok ithal ettiğimiz ürünler şunlardır:
2021 verilerine bakıldığında Tunus’un en çok ithalat yaptığı ülkelerin başında şu ülkeler geliyor:
Tunus’un en çok ihracat yaptığı ülkeler söz konusu olduğunda ise 2021 verileri aşağıda listelediğimiz şu ülkeleri gösteriyor:
Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre Türkiye'nin Tunus'a ihracatı 2021 yılında 1,38 Milyar ABD doları oldu. 2021’de Türkiye’den Tunus’a en çok ihraç edilen ürünler olan demir ve çelik, 206.80 milyon dolar değerindeydi.
Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre, Türkiye'nin Tunus'tan yaptığı ithalat 2021 yılında 266,83 Milyon ABD Doları olmuştur.
Türkiye’den Tunus’a ihracat yaparak uluslararası ticaret hacimlerini artırmanın yollarını arayan işletmeler, denizyolu parsiyel taşımacılığı seçeneğini gönül rahatlığı ile tercih edebilirler. Güvenli, kolay ve uygun fiyatlı bir çözüm olan denizyolu parsiyel taşımacılığı (LCL), küçük, büyük ve orta ölçekli kuruluşlar için iyi bir seçim olarak öne çıkmaktadır.
Türkiye’den Tunus’a ihracat için Souse limanı kullanılmaktadır. Bu rota için transit süresi 7 gündür. Souse limanına en çok tekstil, makine, yedek parça ve kimyasal ürünleri gönderilmektedir.
Bir lokasyondan diğerine gönderilen malların standart bir konteyneri doldurmadığı durumlarda, diğer işletmelerin malları ile birlikte taşınması gerekir. Buna deniz yolu parsiyel taşımacılığı (LCL - Less Than Container Load) denir. Konsolidasyon, bu prosedürün başka bir adıdır. Bu yöntemde, navlun ücretleri konteynerde ürünleri taşınan işletmeler arasında bölüşüleceği için maliyet avantajı sağlanır.
Denizyolu parsiyel (LCL) yük taşımacılığı, ithalat - ihracat rotalarının pek çoğu için ticaret ile uğraşanların tercih ettiği bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Siz de Türkiye’den Tunus’a ihracat için denizyolu parsiyel yük taşımacılığını seçebilirsiniz.
Bütün ülkelerin ticari yasaları ve düzenlemeleri bulunur. İhracat süreçlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamak için bu yasalara uygun hareket etmek gerekir. Başka bir ülkeye mal gönderirken hazırlanması gereken zorunlu belgeler ürün ve sektöre göre değişiklik gösterebilirler. Fakat tüm ürünler için istenen belli başlı ihracat belgeleri şunlardır:
E-ihracat, yurt dışına açılmak isteyen işletmelerin ürünlerini dünya çapında internet alışverişi platformları aracılığıyla satışa sunması olarak tanımlanmaktadır. Eğer e-ihracat yapmak istiyorsanız, öncelikle çevrimiçi pazar yerleri hakkında bilgi edinmeli ve işletmeniz için uygun olana karar vermelisiniz. Örneğin Tunus’a ihracat yapmak istiyorsanız, pazar yerlerinizi belirledikten sonra satışını gerçekleştireceğiniz ürünleri bu pazar yerlerinin Tunus’taki depolarına nakletmeniz gerekmektedir.
E-ihracat hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmayı dilerseniz, ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
Uluslararası ticarette teslim metotlarını ve tarafların sorumluluklarını belirleyen standartlara verilen ad olan Incoterms, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından oluşturulmuştur.
Türkiye’den Tunus’a ihracat yapmayı arzu eden işletmelerin de süreç boyunca hak ve sorumluluklarını bilmesi ve Incoterms doğrultusunda ürünlerini göndermesi beklenir. Bu sayede işletmeler, beklenmedik problemlerle karşılaşmaktan kaçınmış olurlar.
Incoterms hakkında daha fazlasını öğrenmek için, konu ile ilgili hazırladığımız ayrıntılı içeriğe göz atabilirsiniz.
Tunus ile ihracat yaparak uluslararası ticaret hacminizi büyütmek istiyorsanız, Shipeedy Lojistik'in sağladığı, şirkete özel parsiyel (LCL) denizyolu taşımacılığı çözümlerinden faydalanarak Tunus'a hızlı, güvenli ve uygun maliyetle gönderim yapabilirsiniz.
Buraya tıklayarak üye olabilir, kolayca formumuzu doldurabilir ve yurt dışına ürün nakliyatınız için fiyat teklifi alabilirsiniz.
Kaynak: https://tradingeconomics.com