Mısır, her zaman için Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki önemli ticaret partnerlerinden biri olmayı başarmıştır. Peki Mısır’a nasıl ihracat yapılır? Bu iki ülke arasında ithalatı ve ihracatı en çok yapılan ürünler nelerdir? Firmanız Mısır’a ihracatta hangi nakliye yöntemlerini kullanabilir? Bunlar ve benzeri sorularınıza yanıtlar bulabileceğiniz Türkiye – Mısır lojistik rehberimizde, tüm merak edilenlere kısaca değindik.
Eğer sizler de Türkiye’den ve Mısır’a ihracat yapıyor veya yapmak istiyorsanız, aşağıdaki başlıklara dikkat etmenizde fayda var:
Kuzey Afrika’da yer alan Mısır; Akdeniz, Libya, Gazze Şeridi, Kızıl Deniz, Sudan ve İsrail ile çevrilidir. Toplam deniz şeridi 2450 km olan Mısır’ın Sudan sınırı 1276, Libya sınırı ise 1115 km’dir. Topraklarının büyük kısmını çöller oluşturur. Ekilebilecek arazi, toplam alanın %2,8 kadarıdır.
Mısır, dünyanın dört bir yanına pek çok ürün ihraç ediyor. Bunlardan bazıları sırasıyla şunlardır:
Aşağıda, Mısır’ın ithal ettiği ürünleri sıralı olarak inceleyebilirsiniz:
Ülkemizden yurt dışına açılmak isteyen işletmelerin merak ettiği konulardan biri de Mısır’a hangi ürünlerin ihraç edilebileceği oluyor. İşte sırası ile Türkiye’den Mısır’a en çok ihraç edilen ürünler:
Türkiye’nin Mısır’dan ithal ettiği en popüler ürünler şunlardır:
Birleşmiş Milletler COMTRADE veritabanı 2021 verileri, Mısır’ın en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında şu ülkelerin geldiğini gösteriyor:
Mısır’ın en çok ithalat gerçekleştirdiği ülkeler ise Birleşmiş Milletler COMTRADE veritabanı 2021 verilerine göre şu şekilde sıralanıyor:
Birleşmiş Milletler COMTRADE’in uluslararası ticaret veri tabanına göre, Türkiye'nin Mısır'a ihracatı 2021 yılında 4.51 Milyar ABD Doları oldu.
Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre, Türkiye'nin Mısır'dan yaptığı ithalat 2021 yılında 2,65 Milyar ABD Doları oldu.
Denizyolu parsiyel taşımacılığı (LCL), hem küçük hem de büyük ölçekli işletmeler için uygun bir taşımacılık yöntemi olarak kendisini gösteriyor. Türkiye'den Mısır’a güvenli, kolay ve uygun fiyatlı şekilde ihracat yaparak işlerini uluslararası boyuta taşımak isteyen işletmeler, denizyolu parsiyel taşımacılığını tercih edebilirler.
Türkiye’den Mısır’a ihracat için Alexandria limanı kullanılmaktadır. Transit süresi 8 gündür. Alexandria limanına en çok gönderilen ürün grupları makine, yedek parça ve kimyasal ürünlerdir.
Less Container Load kelimelerinin kısaltılmışı olan LCL, parsiyel konteyner yükü anlamına gelir. Bu kavram, bir konteynere birden fazla işletmeye ait malların yüklenmiş olduğunu belirtir. Denizyolu parsiyel taşımacılığı, mali avantajı ve sağladığı zaman esnekliği sayesinde sıklıkla tercih edilen bir prosedür olarak öne çıkıyor. Zira bu yöntemde, navlun ücretleri, ürünleri birlikte taşınan işletmeler arasında bölüşülüyor.
Pek çok ticaret rotası için tercih edilen denizyolu parsiyel (LCL) taşımacılığını, Türkiye’den Mısır’a yapacağınız ihracatlarınız için değerlendirebilirsiniz.
İhracat yaparken beklenmedik sorunlarla karşılaşmamak açısından, ihracat yapılacak ülkenin ticari yasa ve düzenlemeleri hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak ve süreç boyunca bunlara uygun olarak hareket etmek çok büyük önem arz eder. Hazırlanması gereken belgeler, uyulması gereken kurallar ülkelere göre çeşitlilik gösterebilse de ihracat için zorunlu belgeler şunlardır:
İhracat, mal veya hizmetlerin satış için yabancı bir ülkeye gönderilmesi veya taşınması uygulamasıdır. Buna karşılık, e-ihracat ise yabancı ülkelerde bulunan müşterilerden çevrimiçi olarak sipariş alma ve mal-hizmet satma uygulamasıdır. İnternetin yaygınlaşması ve çevrimiçi alışveriş kültürünün herkes tarafından kabul görmesi bu konuda ciddi bir itici güç olmuştur.
Mısır’da e-ihracata atılmak, ilk etapta iyi bir pazar yeri araştırması yapmayı gerektirir. İşletmeniz için uygun olan pazar yerine karar verdikten sonra ise satacağınız malları bu pazar yerinin Mısır’daki depolarına nakletmelisiniz.
E-ihracat içeriğimizi okuyarak çevrimiçi ihracat sürecinde bilmeniz gerekenlere göz atabilir, ürünlerinizin Mısır’daki çevrimiçi pazar yeri depolarına nakli için Shipeedy Lojistik’in hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Yaygın olarak kullanılan ticaret şartları olan Incoterms, satıcıların ve alıcıların hak ve sorumluluklarını tanımlayan uluslararası kabul görmüş 11 maddeden oluşan bir kurallar bütünüdür. Incoterms, gönderi, sigorta, dokümantasyon, gümrükleme ve diğer lojistik faaliyetlerin ödemesinden ve yönetiminden kimin sorumlu olduğu gibi konulardaki standartları belirtir.
Mısır’a ihracat yapmak isteyen bir işletme sahibiyseniz, Incoterms hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmanız, karşılaşılması olası pek çok aksilikten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Dilerseniz Incoterms hakkındaki ayrıntılı içeriğimizi okuyabilir, Mısır’a ihracat süreçlerinizde güvenle hareket edebilirsiniz.
İşinizi daha da büyüterek uluslararası pazarda da boy göstermek istiyor ve bu yüzden Mısır’a ürün göndermeyi arzu ediyorsanız Shipeedy Lojistik’in sunduğu, şirkete özel parsiyel (LCL) denizyolu taşımacılığı hizmetleri ile ticaretinizi uygun maliyetler ve hızla gerçekleştirebilirsiniz.
Yalnızca birkaç adımda Shipeedy’e üye olabilir, daha sonra operasyonlarınız için kolayca online teklif alabilirsiniz.