Peru, Latin Amerika pazarlarına açılmak ve uluslararası alanda boy göstermek isteyen iş sahipleri için iyi bir fırsat olarak öne çıkmaktadır. Peru ile ithalat ve ihracat yapmayı planlayan şirketlerin aklına ‘’Peru’ya hangi yollarla ürün gönderilir? Bu ülkeye ticaret yapanların nelere dikkat etmesi gerekir?” gibi sorular gelebilir.
Sizler için hazırladığımız bu Türkiye – Peru lojistik rehberinde, Peru’ya ihracat hakkında tüm merak edilenlere yanıt verdik. Keyifli okumalar!
Güney Amerika’nın batı kıyısında yer alan bağımsız bir Latin Amerika ülkesi olan Peru, kuzeybatısında Ekvador, kuzeydoğusunda Kolombiya, güneyinde Şili, batısında Pasifik Okyanusu ve doğusunda Brezilya ve Bolivya ile çevrilidir.
Peru’nun ticari ekonomisini, geniş ölçüde mineraller, balıkçılık ve endüstri ürünleri oluşturur. Ülke topraklarında pamuk, kahve, patates, fasulye, tütün, arpa, pirinç gibi tarım ürünleri yetişir.
Yeraltı kaynakları bakımında da zengin olan Peru’nun bazı başlıca mineralleri, gümüş, bakır, mermer, tuz, kömür, altın, kalay, petrol, kurşun, alçıtaşı ve kireçtaşıdır.
Peru’nun dünyanın pek çok bölgesine gönderdiği bazı ürünler şunlardır:
Bu listede Peru’nun diğer ülkelerden aldığı ürünleri inceleyebilirsiniz:
2021 yılı verilerine göre, Peru’nun Türkiye’den en çok ithal ettiği ürünler şunlardır:
Ülkemizin Peru’dan en çok ithal ettiği ürünler şu şekilde sıralanır:
Birleşmiş Milletler COMTRADE 2021 verilerine göre Peru’nun en çok ithalat gerçekleştirdiği ülkeler sırası ile:
2021 raporlarında Peru’nun en çok ihracat yaptığı ülkeler şu şekilde sıralanmaktadır:
Birleşmiş Milletler uluslararası ticarete ilişkin COMTRADE veri tabanına göre, Peru'nun Türkiye'den yaptığı ithalat 2021 yılında 630,84 Milyon ABD Doları olmuştur.
Birleşmiş Milletler COMTRADE uluslararası ticaret veri tabanına göre, Türkiye'nin Peru'dan yaptığı ithalat 2021 yılında 268,4 Milyon ABD Doları değerindeydi.
Ürünlerinizi ülkemiz ile Peru arasında taşımak istiyorsanız, denizyolu parsiyel taşımacılığını kullanabilirsiniz. Hem küçük, hem orta, hem de büyük ölçekli şirketlerin sıklıkla tercih ettiği bu yöntem, tam bir konteyner yükünü doldurmaya odaklanan uzun bir nakliye planına bağlı olmadığı için zamandan kazandıran efektif bir operasyondur.
Türkiye’den Peru’ya ihracat için Callao limanı kullanılmaktadır. Transit süresi 57 gündür. Callao limanına en çok gönderilen mallar gıda, makine ve yedek parça ürünleridir.
LCL veya “Less Than Container Load”, deniz taşımacılığı sürecinde yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bir konteynerin tamamını doldurmayan bir gönderiyi tanımlamak için kullanılır. Grupaj gönderileri veya kısmi yük gönderileri olarak da adlandırılırlar. Bu yöntemle birden çok sayıda gönderenin malları bir arada taşınır.
LCL’de tüm konteyner için sabit bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bunun yerine, yalnızca ihtiyacınız olan hacim için ödeme yaparsınız. Alanı başkalarıyla paylaştığınız için, nakliye maliyetiniz önemli ölçüde azalır. Ucuz ve ekonomik olmasının yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmeler için de en çok tercih edilen nakliye şeklidir. İşletmelerin küresel pazarda ayakta kalmasına yardımcı olur.
Türkiye – Peru rotasında ihracat yapmayı planlıyorsanız, hızlı ve ekonomik bir yöntem olan denizyolu parsiyel taşımacılığından yararlanabilirsiniz.
İthalatçı ülkenin ticaret yasalarını ve düzenlemelerini tam olarak bilmek ve ihracat sırasında beklenmedik sorunları önlemek için süreç boyunca uygun davranmak çok önemlidir. Uygulamalar ülkeden ülkeye değişebilir. Ancak, nereye ihracat yaparsanız yapın, aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekir:
E-ihracat, firmaların satışını yaptıkları ürünlerini çevrimiçi platformlar üzerinden yurt dışındaki hedef kitlelerine ulaştırması olarak tanımlanabilir. Türkiye’den Peru’ya e-ihracat yapacak olan işletmelerin, ürünlerini satışa sunacakları çevrimiçi pazar yerlerini seçmeleri çevrimiçi ticaret yapmanın ilk adımını oluşturur. Daha sonra ise, ürünlerin bu
platformların yurt dışındaki depolarına taşınması süreci başlar.
Shipeedy Lojistik, ürünlerinizin yurtdışına naklinin sorunsuz gerçekleştirilmesi için uygun maliyetli ve hızlı çözümler sunmaktadır. E-ihracat hakkında daha fazla bilgi almak için, ilgili makalemize göz atabilirsiniz:
E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?
Uluslararası Ticaret Odası (ICC), hem alıcıyı hem de satıcıyı bir emtianın teslim süreciyle ilgili olarak kendilerinden neyin istendiği konusunda bilgilendirmek ve maliyet paylaşımını, riskleri ve ihracat ve ithalat gümrüklemesini açıklamak için Incoterms'i oluşturdu. Incoterms, hem alıcının hem de satıcının rollerini tanımlayan bir kurallar bütünüdür ve dünya çapında geçerlidir.
Daha ayrıntılı bilgi almak için, Incoterms içeriğimize göz atabilirsiniz.
Peru'ya ihracat yaparak işinizi büyütmek ve yurt dışındaki pazarlara ulaşmak istiyorsanız Shipeedy Lojistik’in parsiyel (LCL) deniz taşımacılığı hizmetinden faydalanabilirsiniz. Ürünlerinizi Peru’ya ekonomik, hızlı ve güvenli bir şekilde taşımanız için planladığımız fırsatları incelemek ve sunduğumuz benzersiz nakliye çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, buraya tıklayarak üye olabilir veya Shipeedy’den fiyat teklifi alabilirsiniz.