Gelişmiş bir tarım ve imalat sanayine sahip olan Meksika, çalışma alanlarını genişleterek uluslararası ticarete atılmak isteyen işletme sahiplerinin merak konusu oluyor. Sizler için hazırladığımız Türkiye – Meksika lojistik rehberinde, ‘’Meksika ile ithalat ve ihracat yapmanın yolları nelerdir? Meksika’ya mal gönderirken/mal alırken nelere dikkat edilmeli? Meksika ile ticaret yaparken hangi nakliye yöntemleri kullanılabilir?’’ gibi pek çok soruya yanıt verdik.
Yüzölçümü bakımından Latin Amerika’nın üçüncü büyük ülkesi olan Meksika, bu anlamda Brezilya ve Arjantin'den sonra gelir. Ülke, Güney Amerika'yı Kuzey Amerika'ya, Pasifik Okyanusu'nu ise Meksika Körfezi'ne bağlar. Meksika’nın ABD sınırı 3.141 km, Belize sınırı 250 km ve Guatemala sınırı ise 962 km’dir.
Ülke topraklarının %12’si ekilebilir topraklar ve %1,4’ü ise düzenli hasat sağlanan alanlardır. Yüksek dağların, yüksek platoların, çöllerin ve alçak sahil düzlüklerinin bulunduğu zengin bir topografik yapıya sahip olan bu ülkenin toplam kıyı uzunluğu 9.330 km’dir.
Sırası ile Meksika’nın diğer ülkelere gönderdiği ürünleri aşağıda inceleyebilirsiniz:
Meksika’nın, dünyanın dört bir yanından ithal ettiği ürünler de ihracat ile uğraşanların en çok merak ettikleri arasında yerini alıyor. İşte sırası ile Meksika’nın en çok ithal ettiği ürünler:
Ülkemizden Meksika’ya ihracat yapmayı düşünüyorsanız, Meksika’nın Türkiye’den en çok hangi ürünleri aldığına göz atmanızda fayda var. Sırası ile o ürünler şunlardır:
Türkiye’nin Meksika’dan en çok ithal ettiği ürünler şu şekilde listeleniyor:
Birleşmiş Milletler COMTRADE’in 2021 verilerine göre, Meksika’nın en çok ithalat yaptığı ülkeler şu şekilde sıralanıyor:
Meksika’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler ise BM COMTRADE 2021 verilerine göre şöyledir:
Birleşmiş Milletler COMTRADE’in uluslararası ticaret veri tabanına göre, Meksika'nın Türkiye'den yaptığı ithalat 2021'de 1,24 Milyar ABD Doları olmuştur.
Birleşmiş Milletler COMTRADE veri tabanına göre, Türkiye'nin Meksika'dan yaptığı ithalat 2021 yılında 953.19 Milyon ABD Doları değerindeydi.
Denizyolu parsiyel (LCL) taşımacılığı, sayısız ticaret destinasyonunda tercih edilen kolay, hızlı ve mali avantajı yüksek bir yöntemdir. Bu rotalar arasında bulunan Meksika ile ihracat yapmak istiyorsanız, deniz yolu parsiyel taşımacılığını kullanabilirsiniz.
Türkiye’den Meksika’ya ihracat limanları, transit süreleri ve en çok gönderilen ürünler şu
şekilde sıralanabilir:
Liman | Transit Süresi | En Çok Gönderilen Ürünler |
Altamira | 43 | Otomotiv Sektörü |
Veracruz | 45 | Otomotiv Sektörü |
Tam bir konteyneri dolduracak kadar kargonuz yoksa, LCL (Less Than Container Load) yöntemini yani denizyolu parsiyel taşımacılığını değerlendirebilirsiniz. Bu taşımacılık yönteminde, bir LCL gönderisi, diğer LCL gönderileriyle tek bir konteynerde birleştirilir. Birden çok işletmenin ürünlerinin bir arada taşındığı bu prosedürde, navlun ücretleri de söz konusu firmalar arasında bölüşülerek ödenir.
Türkiye – Meksika rotasında da tercih edilebilecek bu efektif taşımacılık metodu, hızlı ve ekonomik olması sebebi ile işletme sahiplerinin sıklıkla başvurduğu bir seçenek olarak öne çıkıyor.
İhracat-ithalat sırasında beklenmeyen sorunlarla karşılaşmamak için, mevzu bahis ülkelerin ticaret kanunları ve düzenlemeleri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak ve süreç boyunca bunlara göre hareket etmek çok önemlidir. Her ülkenin kendisine uygulamaları olabilir. Ama hangi destinasyonda ithalat ve ihracat yaparsanız yapın, sahip olmanız gereken temel belgeler şu şekilde listelenebilir:
Uluslararası ticaretin birçok işletme için potansiyel olarak kazançlı bir alan olduğuna şüphe yok. Dünya çapında ürününüz hakkında haber almak için bekleyen sayısız potansiyel müşteri bulunuyor. İnternet, geleneksel ihracat yaklaşımlarına göre fazladan bazı avantajlar sunmaktadır. Başka bir ülkede fiziksel bir varlık oluşturmaya gerek kalmadan dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz.
Çevrimiçi ihracat için ilk yapmanız gereken, çevrimiçi pazar yerlerini araştırmak ve işletmeniz için uygun olana karar vermektir. Sonrasında ise ürünlerinizi bu pazar yerlerinin söz konusu ülkedeki depolarına nakliyatını sağlamak gerekir.
Shipeedy Lojistik, Meksika’da yürütmeyi arzu ettiğiniz e-ihracat projeleriniz süresince işletmenize yardımcı olacak hizmetler sunuyor. Konu ile ilgili detaylı içeriğimizi okuyarak e-ihracat hakkında tüm bilmek istediklerinizi öğrenebilirsiniz.
Incoterms, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından dünya çapında ticareti kolaylaştırmak için resmi olarak yayınlanan uluslararası ticari terimlerdir. Dünya çapında tanınan ve uygulanan Incoterms, alıcıların ve satıcıların yükümlülüklerini netleştirerek dış ticaret sözleşmelerindeki olası karışıklıkların önüne geçer.
Daha kapsamlı bilgi için lütfen ‘’Incoterms’’ makalemizi okumayı unutmayın.
Kapsamlı acente ağımız sayesinde hızlı operasyon ve onay süreci, yükünüzün boyutuna ve hacmine özel taşıma çözümleri ve baştan sona kaliteli hizmet ile Shipeedy Lojistik, Meksika ile yapacağınız ihracat operasyonlarında yanınızda! Fiyat tekliflerimizi incelemek için buraya tıklayarak Shipeedy’ye üye olabilirsiniz.